Üdvözlünk

A Vasi Könyvtári Portál blogja

Hírek, újdonságok, kutatások, bejelentések, viták, érdekességek, személyes információk...

 

Kedves Olvasó!

A Vasi Könyvtári Portál blogja üdvözöl a bloggerek oldalain.

Reméljük, hogy növeled a blog érdekességét sok új cikkel, információval, újdonsággal, és számodra is tudunk új, érdekes hírekkel szolgálni.

Ne késlekedj, ha közölni szeretnél valamit, vagy egy témában vitára hívnál kreatív, újdonságra nyitott bloggereket.

Kérünk, hogy állásfoglalásodban legyél nyitott, megértő, érdeklődő, bátor és emelett udvarias!

Blogok
web 2.0

A web 1. 0-töl a web 2.0 felé a megváltozott internetes világban című tanfolyam segítségével betekintést nyerhetünk az informatika különböző területeire. A név hallatán - tapasztalataim alapján kijelenthetem,hogy - először mindenki megijed, és próbál elzárkózni a szó értelmének megfejtésétől, pedig ha jobban belegondolunk, nap, mint nap használunk webkettes szolgáltatásokat. Két ilyen szolgáltatást szeretnék kiemelni, mellyel talán bebizonyítható, hogy a web2.0 kifejezés talán nem is olyan bonyolult és zavaros, mint ahogy annak látszik.

Gondoljunk csak a közösségi oldalakra, hiszen ki ne ismerné a mai világ egyik legelterjedtebb szabadidős tevékenységét, a Facebookot. Ha használni nem is használja, hallani már biztos hallott róla mindenki. Én is tagja vagyok és engem is "megfertőzött" ez a fajta világ, hiszen naponta többször is fel felnézegetek, hogy érkezett-e üzenet, jelentés, vagy esetleg jelöltek-e be új ismerősök, vagy csak simán azért, hogy az üzenőfalon olvasgassam a mások által kiírt gondolatokat, mások örömét, mások bánatát, és ha úgy érzem még  véleményezek is 1-1 ilyen bejegyzést. Régen is voltak közösségi oldalak, melyek még ma is működnek, azonban a Facebook hatalma szinte megsemmisítette és eltüntette az emberek mindennapjából az Iwiw-et, vagy éppen a Myvipet. Tagja voltam mindkettőnek, de váltottam. Váltottam egy újabb, szebb, átláthatóbb, értelmezhetőbb, divatosabb oldalra, a Facebookra.

A másik legnépszerűbb webkettes szolgáltatás talán a Youtube. Ki ne nézett volna meg legalább egy videót szabadidejében? Ki ne linkelgetné akár saját videóit, vagy akár könyvtárának videóját az Interneten? A Youtube egy nagyon jó reklám lehet intézményeknek, településeknek, magánszemélyeknek.

És itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy én is reklámozzam a répcelaki könyvtár által készített PR filmet, melyet a könyvtár 50 éves évfordulója alkalmából készítettünk: 

http://www.youtube.com/watch?v=IwT-Y740Mxc 

A Youtube mellett persze számos más videómegosztó portál található az Interneten. Ilyen például a Videa, vagy az Indavideo, melyek ingyenessen elérhetőek és regisztráció nélkül használhatóak.

Bízom benne, hogy írásommal egy kis megnyugvást tudtam adni mindazoknak, akik óckodnak az ilyen jellegű kifejezésektől. Nem kell félni a külföldinek és bonyolultnak tűnő elnevezésektől, hiszen ezek mind mind csak a világ divatolásának köszönhetőek, hiszen manapság már mindennek meg van a maga külföldi kifejezése napi használati szinten.

Véleményem szerint nem csak attól kell félni, hogy a webkettő esetleg a könyvtárak kárára lesz, hanem, attól is, hogy a sok átvett külföldi elnevezéssel, esetleg a magyar nyelv is károsodhat.

517 Látogatás, 3 Megjegyzések

  • Megjegyzések
Visszahivatkozó URL:

Szálakként kezelt válaszok Szerző Dátum
A web 2.0-es szolgáltatások hidat építenek olyan... Barsy Rita 2011.12.31. 12:15
Facebook-oldallal rendelkező gyermekkönyvtáros... Emih-Virág Eszter 2011.12.31. 16:06
A tanfolyam előtt még én sem tudtam, hogy régóta... Kántor Nóra 2012.01.04. 14:52

Barsy Rita
A web 2.0-es szolgáltatások hidat építenek olyan emberek között (is), akik egyébként soha nem találkoznának. Csak rajtunk múlik, hogy mire használjuk és csak rajtunk múlik, hogy okosan használjuk-e!

Beküldve 2011.12.31. 12:15.

Leg Leg
Emih-Virág Eszter
Facebook-oldallal rendelkező gyermekkönyvtáros vagyok. Vállalom az ismerőseimet, napi szinten kapcsolatban lehetek velük. Felszólítás helyett üzenetet írok, amire azonnal reagálnak. A kölcsönös bizalom, a feléjük irányuló figyelem az, amit busásan meghálálnak. Nem állítom, hogy könnyű a feladat: napi pontossággal tudom, ki kivel áll kapcsolatban, ki lett aktuálisan szingli, emotikonok sokaságából kihámozom, ki az, aki most valóban szomorú és vigasztalásra szorul. Kapok játék-felkéréseket, bökdösést, tudhatom mindegyikük indián nevét, stb. A családomtól ellopott idő megtérül a virtuális családom körében...Az energia nem vész el...A virtuális odafordulás behozza őket a könyvtárba, mert igazából a személyes, valós kapcsolatokra "éheznek". Amíg a könyvtár az a hely, ahol jó lenni, ahol odafigyelnek rá, ahol kortársaival találkozhat, személyre szabott olvasnivalóval látják el, addig nem féltem a könyvtárakat.

Beküldve 2011.12.31. 16:06.

Leg Leg
Kántor Nóra
A tanfolyam előtt még én sem tudtam, hogy régóta használója vagyok webkettes felületeknek. (Persze ennél azért több dolog miatt volt hasznos a WEB2 tanfolyam.) Most már tudjuk, hogy „a webkettő kifejezés olyan internetes szolgáltatások gyűjtőneve, amelyek elsősorban a közösségre épülnek, azaz a felhasználók közösen készítik a tartalmat vagy megosztják egymás információit. Az interaktivitás és a fogyasztók egymással folytatott kommunikációja miatt napjainkban alig van olyan oldal, amely köré ne szerveződne valamilyen közösség.”
A közösségi oldalak közül jelenleg a Facebookot használom, aminek szlogenje a belépési oldalon hirdeti, hogy „A Facebook segít a kapcsolattartásban és élményeid megosztásában.” De információmegosztó szerepe is jelentős lehet a közösségi oldalaknak. Egy-egy programot, felhívást könnyen „szétkürtölhetünk” a segítségével.
A másik nagy webkettes oldalt, a Youtube-ot is sokat használom és tudom ajánlani másoknak is. Bármikor nézhetünk vicces videókat vagy akár oktató jellegű kisfilmeket, kedvelt dalok videoklipjeit ezen az oldalon. A videomegosztáshoz csak regisztrálni kell és máris feltehetjük a netre vicces házivideónkat vagy gyerekeinkről, házikedvenceinkről készített aranyos felvételeket.
Az internettel kinyílt a világ előttünk. A webkettő pedig interaktívvá is teszi azt.

Beküldve 2012.01.04. 14:52.

Leg Leg