Üdvözlünk

A Vasi Könyvtári Portál blogja

Hírek, újdonságok, kutatások, bejelentések, viták, érdekességek, személyes információk...

 

Kedves Olvasó!

A Vasi Könyvtári Portál blogja üdvözöl a bloggerek oldalain.

Reméljük, hogy növeled a blog érdekességét sok új cikkel, információval, újdonsággal, és számodra is tudunk új, érdekes hírekkel szolgálni.

Ne késlekedj, ha közölni szeretnél valamit, vagy egy témában vitára hívnál kreatív, újdonságra nyitott bloggereket.

Kérünk, hogy állásfoglalásodban legyél nyitott, megértő, érdeklődő, bátor és emelett udvarias!

Blogok
Web 2.0 tanfolyam 1. előadás

A web 1.0-tól a web 2.0 felé a megváltozottinternetes világban kurzus első témaköre alapvető betekintést kivánt nyújtani az általános hardverismeretektől a napjainkban leggyakrabban használt böngészők, a biztonságos levelezés, vagyis a világhálón való biztonságos "közlekedés" folyamatába Szijjártó József irányításával. A téma - ahogy tapasztalhattuk is - annyira nagy és szerteágazó, hogy csak röpke betekintésre, az eltérő tudástartalmak szintétise valósulhatott meg.

Az mindanniunk számára természetes, hogy könyvtárosként rendelkeznünk kell alapvető hardver és szoftver ismeretekkel. Nem várhatunk mindent rendszergazdáinktól (már ahol van). Sok mindent önállóan és gyorsan kell megoldanunk a szolgáltatások zavartalan működése érdekében. A legfrissebb számítástechnikai "kütyükkel" nem ritkán szerzeményükre büszke olvasóink ismertetnek meg bennünket. 

Az eszközök ismeretén túl el kell navigálnunk kevésbé tájékozott olvasóinkat a leggyorsabb és legmegbízhatóbb böngészők, adatbázisok, levelezőrendszerek végtelen és állandóan változó világában. Nem könnyű feladat. Állandó megújulást igényel a könyvtárosoktól.

A világhálón való biztonságos közlekedés nem csak azt jelenti, hogy védekezünk a vírusok, kémprogramok, stb ellen, nem látogatünk meg megbizhatatlan oldalakat, nem töltünk le ismeretelen eredetű szoftvereket, hanem saját magunkat, bizalmas adatainkat is próbáljuk védeni az "illetéktelen behatolóktól".

A Facebook a legkedveltebb közösségi oldal, a világ leghatalmasabb családjának lehetünk ezáltal a tagjai. Az egészséges bizalmatlanság itt is jó szolgálatot tehet, hiszen ennek a családnak nemcsak jószándékú tagjai vannak - gondolok itt a számtalan mesés örökségről szóló átverésről. Legyünk óvatosak!

 

526 Látogatás, 3 Megjegyzések

  • Megjegyzések
Visszahivatkozó URL:

Szálakként kezelt válaszok Szerző Dátum
Egyetértek a bejegyzés írójával ,a ma... Kupó Tibor 2012.01.05. 13:03
A bejegyzés írója nagyon átfogóan megfogalmazta a... Kálmán Zoltánné 2012.01.11. 14:25
A mai információs társadalomban elengedhetetlen,... Hufnágel Szabolcs 2012.01.11. 14:52

Kupó Tibor
Egyetértek a bejegyzés írójával ,a ma könyvtárosának egyre inkább az internet, ,hardver, szoftver témában is egyre otthonosabban kell mozognia, hisz főleg a kisebb ,néhány gépet üzemeltető intézményekben nincs mindig jelen lévő informatikus ,így az előforduló kisebb problémákat tudnunk kell gyorsan, hatékonyan orvosolni , technikai ,és program oldalon is. Egyre többen keresik meg a könyvtárost Internet használat céljából, sokan olyanok is akik nem igazán rendelkeznek nem hogy internet használói ,de még számítógép használói ismeretekkel sem.
Ne legyünk restek ,ha valaki szeretne egy email postafiókot nyitni de nem tudja hogy kell, vagy egy rövid levelet elküldeni ,de nem tudja begépelni,vagy a levelező rendszereket használni tegyük meg nekik ,hisz Ők ugyan úgy igénylik segítségünket ,tájékoztatásunkat mint olvasni ,kölcsönözni kívánó társaik.
Ha olyasmivel fordulnak hozzánk ,amit nem tudunk kérdezzük képzettebb ,tapasztaltabb kollégáinkat ,hogy legközelebb mi lehessünk, akiktől kérdeznek.
A világhálón keringő mérhetetlen információ érték ,a tudás pedig hatalom ...a kettő együtt szinte "csodákra" képes .....éljünk vele ,de sohase éljünk vele vissza!
Nagyon örülök hogy részt vehettem a tanfolyamon.

Beküldve 2012.01.05. 13:03.

Leg Leg
Kálmán Zoltánné
A bejegyzés írója nagyon átfogóan megfogalmazta a mondanivalót, egyetértek vele. A 21. század emberének így legfőképp a könyvtárosoknak akik segítséget nyújtanak a felhasználóknak természetesen rendelkezniük kell hardver és szoftver ismeretekkel. A leggyakrabban használt böngészőket a biztonságos levelezést a hírcsatornák használatát mind-mind el kell sajátítanunk, hogy segíthessük kevésbé tájékozott olvasóinkat.
Tapasztalatom szerint egyre többen keresnek fel bennünket olyan felhasználók akik nagyon csekély internetes tapasztalattal rendelkeznek, de szükségük van egy önéletrajz elkészítésére, elküldésére vagy csak egy nyomtatványra. Hát itt jövünk a képbe mi könyvtárosok akikhez bármilyen kéréssel lehet fordulni - időt nem sajnálva - mi megpróbáljuk azt megoldani. Ehhez viszont folyamatosan követnünk kell az információs technológia változásait az internet adta újabb és újabb lehetőségeket. Ehhez nyújtott nekem nagy segítséget ez a tanfolyam. Az itt megszerzett tudásomat biztosan kamatoztatni fogom magánéletem, de legfőképp munkám során.
Manapság azt hiszem jól megállja a helyét az a mondás, hogy a változás az ami életünkben az állandóságot jelenti . Ez a tény határozza meg életünket A jövőben pedig legfontosabb feladatunkká válik a változásokhoz való igazodás.

Beküldve 2012.01.11. 14:25.

Leg Leg
Hufnágel Szabolcs
A mai információs társadalomban elengedhetetlen, hogy az informatika minden szegletében valamennyire otthon legyünk. Legyen akár szoftver, akár hardver, internet bizonyos "alapműveltséggel" illik rendelkezni a témában. Szíjártó József kurzusán minden ilyen szegmensen végig mentünk, és jó néhány információt sajátítottam el, főleg a számítógép hardveres felépítésével kapcsolatban, ezért mindenképp hasznosnak és informatívnak értékelem az előadását.

Beküldve 2012.01.11. 14:52.

Leg Leg