Üdvözlünk

A Vasi Könyvtári Portál blogja

Hírek, újdonságok, kutatások, bejelentések, viták, érdekességek, személyes információk...

 

Kedves Olvasó!

A Vasi Könyvtári Portál blogja üdvözöl a bloggerek oldalain.

Reméljük, hogy növeled a blog érdekességét sok új cikkel, információval, újdonsággal, és számodra is tudunk új, érdekes hírekkel szolgálni.

Ne késlekedj, ha közölni szeretnél valamit, vagy egy témában vitára hívnál kreatív, újdonságra nyitott bloggereket.

Kérünk, hogy állásfoglalásodban legyél nyitott, megértő, érdeklődő, bátor és emelett udvarias!

Blogok
Viszák ünnepelt
Címkék: ikszt, kiskönyvtár lifttel, kszr, viszák

Viszák ünnepelt

Május 3-án a Faluházba költözött a közösség apraja-nagyja. Teljesült ugyanis Avas József polgármester álma: az Európai Unió támogatásával, és sok-sok szponzor –Viszákon ez is valóság– hozzájárulásával új közösségi hely (hivatalosan IKSZT) épült a legendás Dávid-pajtából lett egykori kultúrház helyén. A tetszetős, a polgármester szavai szerint „éppen elég” épület kívül-belül képes felidézni egy régi pajta modern átiratát. A legnagyobb teret nem zárja mennyezet, a tetőig tágas légtérben galéria ad helyet még több embernek. Sőt, a templomi áhítatot ugyancsak megidézte, ahogy a szépen daloló asszonykórus az ünnepséget indító Himnuszba belefogott.

Korábbi helyéről természetesen a könyvtár is ide költözött, azokkal a szép bútorokkal, amelyeket Mecsériné Doktor Rozália a mozgókönyvtári években megálmodott. A kicsi könyvtárszoba a tetőtérben kapott helyet, teljes funkcióját a galéria egy részén kialakított tárgyaló-társalgóval együtt látom. Belül a gyűjtemény, az IKT infrastruktúra, előtte pedig a találkozási hely, a magazinok böngészésére, beszélgetésre, játékra, kiscsoportos foglalkozásokra alkalmas tér. Berkes Miklós könyvtáros folytatja a heti 20 órás szolgálatot, minden ügyes-bajos dolgával várja látogatóit valamennyi korosztályból. Nos, nem kell aggódni, babakocsi és nehezen mozgó szépkorú egyaránt könnyen feljut a tetőtérbe, hiszen liftet is beépítettek. Kiskönyvtár lifttel, ilyen még nem volt Vas megyében! A megyei könyvtár nevében azt ígérhetem, hogy csak a helyiek kíváncsiságán múlik, hogy milyen közösségi szolgáltatásokat kínál majd a könyvtár, a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer készen áll a javaslatok támogatására.

Mit is mondhatnék a megnyitóról? A műsor olyan volt, mint egy igényesen összerendezett gazdag, tarka tavaszi csokor. Igazolta azt a minősítést, amelyet sok megszólaló Huzella Pétertől V. Németh Zsolt államtitkárig erősített: a viszáki közösség nem csupán őrzi és ápolja, hanem éli is hagyományait. Megható volt a közös versmondás, amely az alkalomra írt strófákat közvetítette a kicsik őszinte ragaszkodásával, amit Váci Mihálynak a természet-közeliségre és a közvetlen kapcsolatok ápolására buzdító verssorai (Gyalog szerettem volna jönni) követtek fiatalok, és egyre korosabb helyiek hangján. Hallhattunk még Anyák napi műsort a falu kisiskolásainak előadásában, citera muzsikával buzdított közös éneklést, végül láthattunk egy fergeteges, autentikus táncestet a körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes jóvoltából.

Persze szombaton, Viszákon semmi sem volt véletlen. A messziről jött vendégek számára is hamarosan kiderült, hogy az együttes művészeti vezetője, Korbacsics Tibor is büszke tápláló viszáki élményeire, és még egy „vendégművészt” is színpadra szólított a csoporttal szoros kapcsolatot ápoló citerás, V. Németh Zsolt személyében. Így lett a megnyitó sokszoros ajándék: a vendégek lélekemelő élményekkel, szíves fogadtatással, a helyiek ráadásként egy kedvükre való közösségi házzal is gazdagodtak.

P. Toldi Márta

 

404 Látogatás, 0 Megjegyzések

  • Megjegyzések
Visszahivatkozó URL: