Üdvözlünk

A Vasi Könyvtári Portál blogja

Hírek, újdonságok, kutatások, bejelentések, viták, érdekességek, személyes információk...

 

Kedves Olvasó!

A Vasi Könyvtári Portál blogja üdvözöl a bloggerek oldalain.

Reméljük, hogy növeled a blog érdekességét sok új cikkel, információval, újdonsággal, és számodra is tudunk új, érdekes hírekkel szolgálni.

Ne késlekedj, ha közölni szeretnél valamit, vagy egy témában vitára hívnál kreatív, újdonságra nyitott bloggereket.

Kérünk, hogy állásfoglalásodban legyél nyitott, megértő, érdeklődő, bátor és emelett udvarias!

Blogok
Pályakezdőként a könyvtári napokon

    2013. október 7-én a XIX. Vas Megyei Könyvtári Napra került sor intézményünkben, ahol a központi téma az „Új médium az olvasás- és könyvkultúrában” volt.(Erről egy részletes tudósítás itt olvasható: http://www.vasidigitkonyvtar.hu:8080/web/guest%20/149)

Első alkalommal vettem részt ilyen rendezvényen, és a nemrég még hallgatóként tanultakat mérhettem össze gyakorló szakemberek véleményével, és közben jól is éreztem magamat. Az előadásokon megszólalók kérdésfeltevéseiből főként a dokumentumok kölcsönzésének akadályai ragadták meg figyelmemet, például a másolásvédelem (DRM). Ugyancsak elgondolkodtam azon, hogy ilyen körülmények között mikor lesznek az e-könyvek fontos részei a könyvtárak kölcsönözhető állományának. A résztvevők hallhattak egy ausztriai megoldást is, ami igen jó eredményeket mutatott fel az e-dokumentumok terén. A program zárásaként meghívott kiadóvezető osztotta a bennem is megfogalmazódó kérdést. Úgy vélte, hogy összefogás nélkül, egy-egy kiadó nem tudja biztosítani az erős DRM-alkalmazást, így az egyre nagyobb számban megjelenő e-könyveket a könyvtárak csak helyben használatra vásárolhatják meg jogszerűen.

A szünetekben volt lehetőségem a kollégákkal kisebb beszélgetésekre, eszmecserére is, természetesen ezekből sem hiányozhatott a nap fő témája, az e-könyvek tárgyköre sem.

         A hét másik fontos eseménye a IV. Könyvtárút volt. Reggel Répcelakról szállítmányoztuk át a zarándoklat könyvét Győr-Moson-Sopron megye egyik határtelepülésére, Beledre. A program ezután Kapuváron, Csornán, Lébényen valamint Héderváron folytatódott. Ez idő alatt rengeteg intézményt és nevezetességet meglátogattam és ezen a programsorozaton is nagyon jól éreztem magam. A könyvtárosok és a polgármesterek előadásai is nagyon megragadták a figyelmemet, valamint jól esett az a mérhetetlen vendégszeretet is, amit kaptunk tőlük az úton. Örülök, hogy ott voltam, és úgy vélem, a könyv a lehető legjobb kezekbe került Mosonmagyaróvár városában.

         Mit is írhatnék zárásként? Véleményem szerint egy fantasztikus könyvtári héten vagyunk túl, és nagyon remélem, hogy a jövő évi programok között is a részt vevők körében lehetek.

Perger Ádám

 

     

 

1927 Látogatás, 0 Megjegyzések

  • Megjegyzések
Visszahivatkozó URL: