Üdvözlünk

A Vasi Könyvtári Portál blogja

Hírek, újdonságok, kutatások, bejelentések, viták, érdekességek, személyes információk...

 

Kedves Olvasó!

A Vasi Könyvtári Portál blogja üdvözöl a bloggerek oldalain.

Reméljük, hogy növeled a blog érdekességét sok új cikkel, információval, újdonsággal, és számodra is tudunk új, érdekes hírekkel szolgálni.

Ne késlekedj, ha közölni szeretnél valamit, vagy egy témában vitára hívnál kreatív, újdonságra nyitott bloggereket.

Kérünk, hogy állásfoglalásodban legyél nyitott, megértő, érdeklődő, bátor és emelett udvarias!

Blogok
Nyáridő

A nyár derekán járunk, ez abból is látszik, hogy a Katalisten szaporodnak a könyvtárak zárva tartásáról szóló hírek. Sok könyvtár már hosszú évek óta nyári (vagy készenléti) nyitva tartással várja látogatóit, rövidebb-hosszabb szolgáltatási szüneteket tart. Persze ennek nem örül minden könyvtárhasználó, hiszen a szabadságokkal megnövekedett szabadidejét –szerencsére– még sok ember könyvekkel teszi élvezetesebbé. A felsőoktatási könyvtárak mellett nagyon sok közkönyvtár, köztük a megyei intézmények többsége is szünetelteti szolgáltatásait akár egy hónapon keresztül is.

 A Berzsenyi Könyvtár konok szolgálatkészségével, sokáig kitartott a meggyőződése mellett, hogy nyáron is teljes időben várja látogatóit. Ez az utóbbi években már a legalaposabb szervezéssel is alig sikerült, mert a folyamatos költségvetés megvonás a munkatársi létszámot is csökkentette, a napi 11 óra olvasószolgálat mellett lehetetlenné vált a szabadságok kiadása. Ezért döntöttünk három éve a nyári szünet bevezetéséről. Nagyon féltünk olvasóink reakciójától, de meglepő megértést tanúsítottak. Mi is megpróbáltuk csökkenteni a szabad hozzáférés hiányából adódó kellemetlenségeket, felemeltük a kikölcsönözhető dokumentumok számát, körültekintően adtunk határidőt, hogy a nyitáskor ne kelljen sokat várakozniuk a dokumentumok leadásakor (és mi is boldoguljuk a visszaosztással).
 
Ebben az évben augusztus 8-20. között tart zárva könyvtárunk, minden munkatárs szabadságon lesz, de ezzel még nem oldódik meg az olvasószolgálat munkatársainak szabadságolása, hiszen közülük a hosszú táppénzek, valamint az idei létszámcsökkenés következményei miatt többen még egyáltalán nem voltak pihenni. Ezért szerveztük meg, hogy a zárva tartás előtt és utána egy-egy héten egy műszak vállalja a szolgálatot a teljes nyitvatartási időben. Nem lesz könnyű feladat, annál is inkább, mert fokozott érdeklődés várható mindkét időszakban. Természetesen kisebb mértékben a könyvtár más munkatársai is besegítenek.
A nyári szünet idejéről már júniusban értesítettük olvasóinkat, a sajtó a szokásos érdeklődéssel reagált, megszólalhattunk rádióban, televízióban, jelent meg hír a helyi napilapban is. Így nemcsak élőszóban, honlapunkon, de ilyen formában is hírt adhattunk azokról a kedvezményekről, amelyek enyhíthetik a közvetlen hozzáférés hiányát.
Amikor az év elején szóba kerül a nyári zárás, mindig úgy gondoljuk, talán tudunk megoldást találni, mégsem kell ezzel élni, aztán lassan mindannyian rájövünk, hogy nincs más lehetőség. Szívesen tartanánk nyitva változatlan időben egész nyáron, nem a munkatársak kényelme, a felelősségérzet hiánya, hanem a szorító szükségszerűség követeli meg a döntést.
És mi lehet kellemesebb érzés, mint látni az első nyitvatartási napon betóduló olvasókat és hallani, hiányoztunk.
816 Látogatás, 0 Megjegyzések

  • Megjegyzések
Visszahivatkozó URL: