Üdvözlünk

A Vasi Könyvtári Portál blogja

Hírek, újdonságok, kutatások, bejelentések, viták, érdekességek, személyes információk...

 

Kedves Olvasó!

A Vasi Könyvtári Portál blogja üdvözöl a bloggerek oldalain.

Reméljük, hogy növeled a blog érdekességét sok új cikkel, információval, újdonsággal, és számodra is tudunk új, érdekes hírekkel szolgálni.

Ne késlekedj, ha közölni szeretnél valamit, vagy egy témában vitára hívnál kreatív, újdonságra nyitott bloggereket.

Kérünk, hogy állásfoglalásodban legyél nyitott, megértő, érdeklődő, bátor és emelett udvarias!

Blogok
Múltidéző-2.
Címkék: mke vas megyei szervezete, papp gyula, sárvár, takács zoltán, v. molnár zoltán

Egy év elteltével, 2016. november 7-én folytatódott az MKE Vas Megyei Szervezetének „Múltidéző” sorozata. Ez alkalommal V. Molnár Zoltánt, a sárvári városi könyvtár nyugalmazott igazgatóját látogatták meg az egyesület tagjai. Igazán szívélyes fogadtatásban volt részünk, és mindannyiunk örömére szolgált, hogy Zoli kérése teljesült. Sorozatunk első állomásának vendégfogadója, Papp Gyula is velünk volt, a körmendi igazgató asszony szíves közreműködésével.

Zoli a Nádasdy-várnál várt ránk délután, hogy szervezésében megtekinthessük a múzeum új kiállítását, amelyet a befalazott „Bajor-kincsekből” rendeztek. Takács Zoltán igazgató úr kollegiális gesztussal, élvezetes és információkkal gazdag tárlatvezetéssel ajándékozott meg minket. Megyénkben nincs olyan ember, aki ne hallott volna a Wittelsbach kincsek kalandos történetéről, mégis találkoztunk újdonságokkal. Tárlatvezetőnk dokumentumok, fényképek, ezüst tárgyak, porcelánok egy-egy eseményhez, családi legendáriumhoz kapcsolódó bemutatásával, lendületes narrációjával filmszerű élményt nyújtott III. Lajos bajor király, és felesége, a Habsburg-Estei családból származó Mária Terézia Dorottya életéről.

A múzeumi élmény után Éva asszony várt ránk a Molnár család otthonában. Régi ismerősként fogadott többünket, hisz az egyetemi könyvtár, az egykori BDTF Könyvtári Tanszékének munkatárai éppúgy Zoli kollégájának tudhatják magukat, mint a közkönyvtárak képviselői.

A fejedelmi vendéglátás kíséretében felidéztük V. Molnár Zoltán életútját, aki a Vas megyei könyvtárügy második nagy generációjához tartozva fejtette ki tevékenységét. 1966-ban érettségizett, és két év katonáskodást követően levelező tagozaton végezte el az N-K szakot. Később magyar tanári oklevelet szerzett. Öt évig dolgozott Hegyfalun körzeti könyvtárosként, azután Káldi János költő-tanár hívására a képző könyvtárába szegődött. 1984-ig dolgozott ott, amikor ismét megtalálták, és hívták: haza, a városi könyvtár igazgatójának. Volt kollégái szerénységét, végtelen nyugalmát, a közösségért és a kistelepülésekért való munkálkodását emelik ki elsőként, ha jellemezni szeretnék. Zoli ezek mellett joggal büszke arra, hogy izgalmas szellemi műhelyt hozott létre több mint 23 éves munkájával. A könyvtár zenei ismeretterjesztésben betöltött szerepe éppúgy legendás hírű volt, mint kiadói tevékenysége. Ez utóbbi egyedülállónak mondható a környéken, mintegy 20 kötet szerkesztése, sajtó alá rendezése, közreadása gazdagítja megyénk könyvkultúráját: bibliográfiák, filozófiai és helytörténeti kötetek, szépirodalom és életrajz gyűjtemények. A megyei könyvtár OPAC-ja 491 rekordot jelenít meg Zoli nevénél. Rendszeresen publikált helyismereti lapokban, és a könyvtári „Értesítőben”. Másfél évtizedig felelős szerkesztője volt a „Sárvári hírlapnak”, majd a „Rábapatyi körképnek”. Ezekbe az orgánumokba is sokat írt. Mondhatnánk, hogy az írás és a helytörténet éltető szenvedélye. 2007-es nyugdíjba vonulását követően is számos tanulmányt publikált Sárvár történetét feldolgozó kötetekben, de önálló művek is bizonyítják alkotókedvét, mint pl. „Nick monográfiája”, vagy a „Kistájak ölelésében”. Méltán kapta meg 2006-ban a TIT „Aranykoszorús jelvényét”, majd 2015-ben a „Közösségi kultúráért” kitüntetést a Dr. Kiss Gyula Egyesülettől.

Az est folyamán vendéglátónk főként pályakezdésének éveit idézte fel, és megtisztelő ajándék volt számunkra, hogy feleségével együtt feltárták, megosztották örömüket, amelyet családjuk, unokáik támogatása közben átélhetnek.

Búcsúzáskor megköszöntük V. Molnár Zoltánnak a Vas megye könyvtárügyében és könyvkultúrájában teljesített szolgálatát, és további alkotó munkájához, családi örömeihez jó egészséget kívántunk. A találkozás örömét, a finom ételek ízét, a megélt őszinte barátságot pedig útravalóul magunkkal hoztuk.

                                                                                                                                     P. Toldi Márta

1876 Látogatás, 0 Megjegyzések

  • Megjegyzések
Visszahivatkozó URL: