Üdvözlünk

A Vasi Könyvtári Portál blogja

Hírek, újdonságok, kutatások, bejelentések, viták, érdekességek, személyes információk...

 

Kedves Olvasó!

A Vasi Könyvtári Portál blogja üdvözöl a bloggerek oldalain.

Reméljük, hogy növeled a blog érdekességét sok új cikkel, információval, újdonsággal, és számodra is tudunk új, érdekes hírekkel szolgálni.

Ne késlekedj, ha közölni szeretnél valamit, vagy egy témában vitára hívnál kreatív, újdonságra nyitott bloggereket.

Kérünk, hogy állásfoglalásodban legyél nyitott, megértő, érdeklődő, bátor és emelett udvarias!

Blogok
Ládafia - olvasótábor a Berzsenyi Dániel Könyvtárban
Címkék: berzsenyi dániel könyvtár, tábor

Hűvös nyári reggel. Három izgatott, kissé még álmos könyvtáros. Ismerkednek a táborba jelentkezők listán sorakozó nevekkel. Az ismerősnek vélt nevek mellé megpróbálják felidézni a régebben látott arcocskákat. Az egész évben méltóságteljes előadóterem gyerekzsivajra kész. Gondos kezek tisztasággal és frissen gyöngyöző vízzel díszítették, várván az érkezőket. A parafa paravánon árván díszeleg a heti program, kíváncsi szemekre és gyerekrajzok társaságára vár. Reggel 7 óra. Kezdetét veszi a Ládafia – olvasótábor.

A hónapokig tartó előkészületek ebben a két hétben vizsgáznak, amikor sor kerül a könyvtár már hagyományosnak mondható olvasótáborára. Az idén is szép számmal jelentkeztek a gyerekkönyvtárunkat rendszeresen látogató kisiskolások, de többeket a baráti társaság, a programok, a könyvtár légköre még idegenként vonzott ide.

A tábori Ládafiában kutakodtunk minden nap, sokszínű programunk innen került elő s kínált mindent, mi szem szájnak ingere, s valamiképpen a gyűjtésről, a gyűjteményről szól. Bejártuk a könyvtár zegeit és zugait. Megmutattuk mi történik a megőrzött folyóiratokkal, megrongálódott könyvekkel a kötészeten, s az újonnan vásárolt könyvekkel a feldolgozók kezei között. A gyerekek megtudhatták, mit rejt a sötét, hosszú folyosó végén feltáruló SzET ajtaja, s a tetőtéri raktárban őrzött születésük napján megjelent Vas Népékben kutakodhattak.
A helyismereti gyűjtemény az anyukák, apukák korába repítette a táborozókat. A gondos alapossággal összeállított fénykép és dokumentum kavalkád mellett kolléganőnk gondoskodott mozgásról is játékkal és tévétornával (az esti mese sem maradt el). Mi ismét átéltük gyerekkorunk pillanatait, s volt gyermek, aki másnap már trabanttal szeretett volna a könyvtárba érkezni. A Gazdálkodj okosan társasjáték pedig osztatlan sikert aratott, nap nap után kézről kézre járt.
Ebben az évben sem maradhatott el a Kalandváros futkosós zsivaja. Nevelőként ugyan nem másztuk meg a világítótornyot, de a bújócskában igazi átéléssel vettünk részt.
Más gyűjteményeket is meglátogattunk a hét folyamán. A Kámoni Arborétum fáinak gyűjteményében José Arboréto vezetett körbe, s a Savaria Múzeum Látványtárában madarat agyagoztunk, freskó részletet festettünk. S ha netán csontvázra bukkanunk az eljövendőben meg tudjuk mondani nemét, korát. A sok-sok tudomány mellett jól esett a Látványtár udvarán egy kis szörnyélesztő fogócska és foci még a felnőtteknek is.
Mind a két hetet a gyerekek saját gyűjteményeiből szervezett kiállítás zárta. Az ifjú kiállítók és rendezvényszervezők az utolsó napon lendületesen dolgoztak. Mindenkinek jutott feladat. Meghívók, plakátok készültek. A kiállítás megnyitójára közönséget szerveztek, zenét és megnyitószöveget szerkesztettek. Berendezték a kiállítótermet, s egytől-egyig nagy izgalommal várták a vendégeket.
Mi is izgultunk, hogy mindenkinek egyaránt örömöt okozzon a közös munka végeredménye. Könyvtáros kollégáink előtt most mi is bemutatkoztunk:  Íme, ezt csináltuk egy-egy hétig, amíg nem a szolgálatban álltunk helyt. Mialatt pótoltátok hiányunkat, mi a vállalt és ránk osztott munkakörben így tudtunk megfelelni. A kiállítás jól sikerült, a gyerekek arcáról sugárzott a vidámság, elégedettség. S bízom benne, hogy lehetett látni: a mienkről is.

Most ismét csendes a kiállító terem. Hamarosan nyílik a képeslapgyűjtők kiállítása. Érdemes lesz megnézni. S ha a képes levelezőlapok komoly sorai között sétálunk, felfedezhetjük a táborból foszlányokban ott maradt gyermekkacajt.

446 Látogatás, 1 Megjegyzések

  • Megjegyzések
Visszahivatkozó URL:

Szálakként kezelt válaszok Szerző Dátum
Örömmel olvastam a tartalmas és részletes... P. Toldi Márta 2014.07.20. 20:54

P. Toldi Márta
Örömmel olvastam a tartalmas és részletes beszámolót. A rendezvényszervezési próba kiváló lehetőség többféle szereppel való ismerkedésre. Néhány évvel ezelőtt Zala megyei kollégáktól hallottam lelkes beszámolót arról a sikeres sorozatról, amelyet az egyik városi könyvtár "szervezett" tehetséges kamaszok bemutatkozására. Valójában azonban a könyvtár csupán inspirált, minden mást a gyerekek csináltak a meghívástól, a PR-munkákon és a moderáláson át egészen a TV-nek adott interjúig.
Magam is szívesen lennék közönség hasonló szombathelyi programokon!

P. Toldi Márta

Beküldve 2014.07.20. 20:54.

Leg Leg