Üdvözlünk

A Vasi Könyvtári Portál blogja

Hírek, újdonságok, kutatások, bejelentések, viták, érdekességek, személyes információk...

 

Kedves Olvasó!

A Vasi Könyvtári Portál blogja üdvözöl a bloggerek oldalain.

Reméljük, hogy növeled a blog érdekességét sok új cikkel, információval, újdonsággal, és számodra is tudunk új, érdekes hírekkel szolgálni.

Ne késlekedj, ha közölni szeretnél valamit, vagy egy témában vitára hívnál kreatív, újdonságra nyitott bloggereket.

Kérünk, hogy állásfoglalásodban legyél nyitott, megértő, érdeklődő, bátor és emelett udvarias!

Blogok
Képeslapok egy könyvtáros gyűjteményéből
Címkék: hegyfalu, juhász árpád, képeslap múzeum, kisgyörgy erzsébet

 

Április 25-én új képeslap kiállítás nyílt Hegyfaluban, Juhász Árpád magánmúzeumában. A szenvedélyes gyűjtő nagy elszántsággal és családja támogatásával megvalósította álmát. Múzeumában egész éven át közönség elé tárja gyűjteménye egy-egy szeletét. A mostani bemutató konkrét eseményhez kötődik, amely egyszerre hordoz szomorú és örömteli impulzusokat.
Történt ugyanis, hogy Kisgyörgy Erzsébet, zalaegerszegi gyűjtő 2014 januárjában elhunyt. 110 ezres kollekciójának döntő része, mintegy 80-90 ezer lap, végakaratának megfelelően a Hegyfalui Képeslap Múzeumot gazdagítja. Kisgyörgy Erzsébet könyvtáros volt! Szakszervezeti könyvtári igazgatóként, városi könyvtári szolgálattevőként egyaránt az értékőrzést, értékközvetítést tekintette hivatásának. Szabadidejében is ez motiválta, amikor a gyűjtők közé állt. És még valami: a személyre szabott örömforrás felfedezése.
Gazdag anyagába betekintve láthatjuk, hogy kibogozhatatlanul összekapcsolódott hivatása és kedvtelése. Figyelme koncentráltan kötődött a „könyves”, a „könyvtári” lapokhoz. A kiállítás leggazdagabb tematikus egységét ez az anyag adja: egyházi gyűjtemények, műemlék könyvtárak, régi és megújult közkönyvtárak, az intézmények alkalmi lapjai mellett új könyveket reklámozó kereskedelmi és üdvözlő lapok, kódexek világát felvillantó művészi felvételek jelzik hivatását. Mellettük a „kártyás” képeslapok is figyelmet érdemelnek. Erzsi barátai ismerték vonzódását a kártyázáshoz. A kártya kapocs volt a baráti körhöz, megadta a verseny izgalmát, és a jókedv forrásául is szolgált. Juhász Árpád válogatott még évfordulókhoz, eseményekhez kapcsolódó lapjaiból is, mivel ez saját kiemelt témája, fő profilja. Így lett a gyűjteményes emlékkiállítás olyan színes lelet-csokor, amilyent csak az emberi történet képes produkálni. Megmutatva egyes események és személyiségek iránti őszinte vagy kikényszerített „vonzódást”, és annak a feledés homályába való sodródását is. Így kerülhetett a múzeum falára Lenin képeslapok társaságában számos Szent Márton ábrázolás és II. János Pál pápa lapjai a szenté avatás aktualitása kapcsán.
A kiállítás tisztelgés a gyűjtőtárs és örökhagyó előtt, - és kicsit bíztatás is: az értékőrzés folytatódik! Az adományozásért köszönet illeti a végakaratot teljesítő családtagokat.
A megnyitón azzal a kérdéssel idéztem Bárdosi Németh János Sírversét, hogy szabad-e égre törni, felleget űzni?
„Örökkön zúg az élet kútja,
De csak a föld felé visz az útja,
Ki égre tör és felleget űz:
Lehajlik, mint a szomorúfűz.”
Erzsi életútját is látva a válasz egyértelmű: igen! Szabad, hivatásbeli minőséggel, az örömet megélni tudó léttel. Életének harmóniáját, szolgálattevését jól jelképezi a „fűz”, mely harmóniát, Kisgyörgy Erzsébet egyik énjének befogadásával Juhész Árpád továbbéltet.
A megnyitón tiszteletét tette Kiss Gábor igazgató kollégám is, a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár képviseletében, aki megismerkedésük történetének, és Erzsi személyiségének ízes-plasztikus felrajzolásával képes volt közénk varázsolni alakját.
 
P. Toldi Márta
 
415 Látogatás, 0 Megjegyzések

  • Megjegyzések
Visszahivatkozó URL: