Üdvözlünk

A Vasi Könyvtári Portál blogja

Hírek, újdonságok, kutatások, bejelentések, viták, érdekességek, személyes információk...

 

Kedves Olvasó!

A Vasi Könyvtári Portál blogja üdvözöl a bloggerek oldalain.

Reméljük, hogy növeled a blog érdekességét sok új cikkel, információval, újdonsággal, és számodra is tudunk új, érdekes hírekkel szolgálni.

Ne késlekedj, ha közölni szeretnél valamit, vagy egy témában vitára hívnál kreatív, újdonságra nyitott bloggereket.

Kérünk, hogy állásfoglalásodban legyél nyitott, megértő, érdeklődő, bátor és emelett udvarias!

Blogok
HUNRA-konferencia, Debrecen
Címkék: berzsenyi dániel könyvtár, hunra, műszaki szakképző iskola

A tehetséget választotta idei nagy találkozásának témájául a Magyar Olvasástársaság. Április 11-én ragyogó idő, és szíves vendéglátók fogadták az érdeklődőket, előadókat Debrecenben. Sokan voltunk, ám inkább az ország keleti feléből, és a határon túlról is. Hiába, a hosszú utazási idő megtöbbszörözi az időbeli ráfordítást, ha lakhelyünktől messze van a töltekezési helyszín! A nyugati határszéltől az egy napos konferencia három napot igényel, így aztán azok döntenek könnyebben, akik a „maguk urai”.

A szervezők szándéka az volt, hogy a témával kapcsolatos kutatások kapjanak nyilvánosságot mindazok körében, akik a tehetséggondozást gyakorlati munkájukban összekapcsolják az olvasás és a zene fejlesztő alkalmazásával. A programot támogató NKA és OFI elégedett lehet, a sok referátum öt párhuzamos szekcióba volt beosztható az óvodás kortól a középiskoláig, bevonva a szaktanácsadást és a képzést is. Ahogy ilyenkor lenni szokott, csak sajnálkozhatunk, hogy egyszerre nem lehettük több helyen. Jó lenne bizony egy kötetben olvasni a bevezető előadásokat és a referátumokat is!

A konferencia teljes programja a HUNRA honlapon olvasható, ezért felsorolás helyett legfontosabb benyomásként csak azt szeretném rögzíteni, hogy a gyakorló könyvtárosok a kutatások eredményeit hallva, megerősítve érezhették magukat: jó úton járnak, amikor fejlesztő vagy terápiás programokat dolgoznak ki, és ajánlanak közönségüknek, amikor partnereket keresnek és találnak, hogy új célcsoportokhoz juthassanak el.

Magam a megyei könyvtár szövegértés-fejlesztő foglalkozás sorozatát mutattam be, melyet a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskolával való partnerségben valósíthattunk meg 2013-14-ben, egy addig kevésbé ismert diákmiliőben, sok-sok kölcsönös élménnyel és pozitív tapasztalattal. A programban közkönyvtárosok, tanárok, iskolai könyvtáros, és meghívott szakértők (fejlesztő pedagógus, pszichológus, online szerkesztő, grafikus, médiapedagógus) dolgoztak együtt párhuzamosan három csoportban, az általam összeállított tematika szerint.

A középiskolai szekció sztárja Debrecenben Orbán Sándor testnevelő tanár volt, aki szakközépiskolájának könyvtárosával együttműködve olyan komplex tehetségfejlesztő programot vezet évről-évre, amelyben a sport is fontos szerepet játszik. Elképedve hallgattuk, hogy a fiatalok a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Janikovszky meseíró pályázatán éppúgy díjakat nyernek, mint karate versenyeken. Érdemes mindenkinek erről bővebben olvasni a Köznevelés idei februári számában.

Gratulálok a szervezőknek és az előadóknak! Jó volt részese lenni a lelkes közösségnek!

 

P. Toldi Márta

364 Látogatás, 0 Megjegyzések

  • Megjegyzések
Visszahivatkozó URL: