Üdvözlünk

A Vasi Könyvtári Portál blogja

Hírek, újdonságok, kutatások, bejelentések, viták, érdekességek, személyes információk...

 

Kedves Olvasó!

A Vasi Könyvtári Portál blogja üdvözöl a bloggerek oldalain.

Reméljük, hogy növeled a blog érdekességét sok új cikkel, információval, újdonsággal, és számodra is tudunk új, érdekes hírekkel szolgálni.

Ne késlekedj, ha közölni szeretnél valamit, vagy egy témában vitára hívnál kreatív, újdonságra nyitott bloggereket.

Kérünk, hogy állásfoglalásodban legyél nyitott, megértő, érdeklődő, bátor és emelett udvarias!

Blogok
Amikor jó, ha borsódzik a hátunk...
Címkék: doma bence, irodalombarátok, olvasókörök, puskás mátyás
Január 29-én átélhettem a bizonyosságot, és nem is voltam ezzel egyedül. Doma Bence és Puskás Mátyás őszintesége és keresetlensége olyan magától értetődő volt irodalmi délutánjukon, hogy minden szavuk együtt szárnyalt a megidézett nagyok gondolataival. Bereményi Géza, József Attila, Radnóti – mondva vagy dalolva – ugyanazt üzente: érdemes megfürdetni lelkünket költők és zeneszerzők gondolat- és érzelemvilágában, mert magunkra ismerhetünk soraikban, társakat találunk bennük, mert „borsódzik a hátunk”, és az nem is rossz! Ráadásul nem csupán az alkotót és az olvasót, a zene élvezőjét kapcsolja össze itt és most a varázslat, hanem folytonosságot igéz távoli korok és messzi tájak között is. Mert aki átélni képes, abban ott lakik a szenvedély a szépre, a jóra, az emberségre, az elfogadásra és a tenni akarásra. Bizonyosságom tárgya tehát az optimizmus: ma is, amikor az olvasás romló esélyei fölött búslakodunk, minden jó mű megtalálja közönségét. Noha nem tömegeket. Ám talál szószolókat, hiteles ajánlókat, „bájolóra” bíztatókat. Nem véletlen, hogy könyvtárunkban öt éven át életben maradt az olvasókör. Sárváron is szerveződött könyvbarát csoport, ahogy Kőszegen is. Tavaly ősszel lelkes beszámolóikat hallgathattuk arról, hogy milyen vehemensen képesek olvasataikat ütköztetni találkozóikon. Mondhatnánk, maroknyi csoportokról beszélünk, de nem a számosság a mérvadó, hanem a továbbadás képessége. Tapasztaljuk, hogy Könyvhódító játékainkon is megjelennek a fiatalok több korosztályból, akik érteni és érezni akarnak. A könyvtárak alkotói pályázatain (Répcelak -Írópalánták, Olad – József Attila Mese-, Vers- és Novellaíró Pályázat) ugyancsak él a folytonosság. És ha vannak, akik bátran kiállnak értékeik mellett, akkor is, ha az éppen nem divatos, a műértést és műélvezetet nem lehet végzetesen leszorítani a társadalmi kohézió pályájáról. Reménykedhetünk, hogy egy gyötrő rémálomból ébredve nem a „Feleségverseny” aurájában találjuk magunkat. P. Toldi Márta
339 Látogatás, 1 Megjegyzések

  • Megjegyzések
Visszahivatkozó URL:

Szálakként kezelt válaszok Szerző Dátum
Bár személyesen sajnos nem tudtam részt venni a... Bokányi Péter 2014.02.03. 11:45

Bokányi Péter
Bár személyesen sajnos nem tudtam részt venni a rendezvényen, gratulálok az előadóknak és a szervezőknek. Valóban, érdemes lenne elgondolkodnunk a „mai fiatalok nem olvasnak” egyre inkább sztereotípiává silányuló sirámán: az ilyen és a bejegyzésben említett rendezvények ennek éppen az ellenkezőjét igazolják. Inkább az az érdekes, hogy hol, milyen közegben és fórumokon találkoznak az irodalommal, s mi lehet ezzel a teendő... A slam poetry estek például fiatalok tömegeit tudják megmozgatni szinte koncerthangulatot teremtve egy-egy alkalommal: meggondolandónak tartanám, az ilyen rendezvények támogatását akár oly módon, hogy a könyvtárak adjanak helyet a fiatalok számára. Ennek az irodalomnak a népszerűsége nem mérhető kölcsönzési statisztikákban: varázsa a szóbeliség és az egyszeriség – hadd hangoznának ezek a szavak könyvtári falak között!
Bokányi Péter

Beküldve 2014.02.03. 11:45.

Leg Leg