Üdvözlünk

A Vasi Könyvtári Portál blogja

Hírek, újdonságok, kutatások, bejelentések, viták, érdekességek, személyes információk...

 

Kedves Olvasó!

A Vasi Könyvtári Portál blogja üdvözöl a bloggerek oldalain.

Reméljük, hogy növeled a blog érdekességét sok új cikkel, információval, újdonsággal, és számodra is tudunk új, érdekes hírekkel szolgálni.

Ne késlekedj, ha közölni szeretnél valamit, vagy egy témában vitára hívnál kreatív, újdonságra nyitott bloggereket.

Kérünk, hogy állásfoglalásodban legyél nyitott, megértő, érdeklődő, bátor és emelett udvarias!

Blogok
A web1.0-tól a web 2.0 felé a megváltozott internetes világban

    Mivel nem vagyok digitális bennszülött, ezért elég nehézkesen álltam neki a kirótt „házifeladat” elkészítésének. A Berzsenyi könyvtár által indított akkreditált tanfolyam címe: A web 1. 0-töl a web 2.0 felé a megváltozott internetes világban. Hangzatos cím, de valójában mit is takar? Erről szeretnék pár gondolatot megosztani azokkal, akik e blogot látogatják, hogy ők is betekintést nyerhessenek, hogy mivel is foglalkoztunk valójában, - sok-sok órán át - ezen a tanfolyamon.

Bevallom őszintén sokáig úgy voltam a kérdéssel, hogy nem is tudtam egészen pontosan, mi a csuda is ez a „webkettőzés”? Aztán, ahogy múltak az órák, rájöttem, hogy már régóta használom a mindennapokban, de a lényege csak most kezd kibontakozni előttem. A Web 2.0 elsősorban nem technológiai, hanem szemléletbeli változást jelent, a dokumentum alapú Web, információ alapúvá lett, alakult át. A felhasználók inkább azokat az eszközöket keresik, melyek a saját igényeiknek megfelelően képesek az információkat egységes egésszé szervezni. Ez pedig egy új a korábbitól elkülönülő korszakot jelent az internet világában.

Az új korszak alapvetően a közösség fogalmához köthető. Az internet is követte az emberi fejlődéstörténetet. Az ember, társas lény, de még ennél is inkább szeret közösségi lény lenni. Létrejöttek olyan sikeres közösségi oldalak, amelyek komoly befolyást nyertek az internet használók körében. Például MySpace, Facebook, magyar oldalról az iWiW, Myvip stb. Tehát a Web 2. 0. a felhasználók által létrehozott webes tartalom világát jelenti, amelyben a felhasználók közösen készítik annak tartalmát, vagy megosztják egymás információit.

Az utóbbi egy-két évben ért el az internet fejlődési története ahhoz az időszakához, amikor az azzal foglalkozó szakemberek az internet fejlődésének és változásainak tendenciáit követve úgy gondolták, egy új korszakot nevezhetnek meg, a web 2. 0. korszakát, elválasztva egy az azt megelőző “korai” (web 1.0) időszaktól.  

Tipikus webkettes szolgáltatások:

Közösségi oldalak: pl. iwiw, Facebook  stb.

Képmegosztó oldalak: pl. Picassa

Videomegosztó  portálok: pl. YouTube

Blogok: pl. Twitter

Online irodai alkalmazások: Google Calendar, Google Docs

Fórumok stb.

    A tájékozódásban és az információ-szerzésben egyre inkább alapkövetelménnyé válik az informatikai tudás: a tudásalapú információs társadalomban való részvétel fontos feltétele a digitális kultúra elemeinek és eszközeinek az elsajátítása, illetve használata, melyben legjelentősebb szerepet az internet játssza. E tanfolyam a résztvevőjeként, ennek feladatnak próbálok megfelelni!

589 Látogatás, 1 Megjegyzések

  • Megjegyzések
Visszahivatkozó URL:

Szálakként kezelt válaszok Szerző Dátum
Valóban egyre többet hallani a digitális... Gyimesi Andrásné Erika 2011.12.31. 19:52

Gyimesi Andrásné Erika
Valóban egyre többet hallani a digitális kompetenciákról, digitális írástudásról, X, Y, Z generációról és olyanokról is, aminek nem mindig tudjuk a pontos jelentését. Szerintem elengedhetetlen, hogy nyomon kövessük ezeknek a fogalmaknak a megismerését.
A diákoknak nem okoz gondot a számítógép vagy egy digitális eszköz használata. Persze az, hogy ki, mire és hogyan használja, az más kérdés. Ma elengedhetetlen bizonyos programok ismerete a munkavégzéshez, tanulmányokhoz. Egy gyerek beleszületik a technikába, körülveszi az érintőképernyős "okos telefon", a TV, ha moziba megy nem lepődik meg egy 3D-s mesefilmen. Ők "digitális bennszülöttek", hiszen a számítógép, az internet mellett nőttek (nőnek) fel, számukra ez a világ természetes és magától érthető. Nekünk tanulni kell, és ehhez nyújt nagy segítséget ez a tanfolyam.

Beküldve 2011.12.31. 19:52.

Leg Leg