Üdvözlünk

A Vasi Könyvtári Portál blogja

Hírek, újdonságok, kutatások, bejelentések, viták, érdekességek, személyes információk...

 

Kedves Olvasó!

A Vasi Könyvtári Portál blogja üdvözöl a bloggerek oldalain.

Reméljük, hogy növeled a blog érdekességét sok új cikkel, információval, újdonsággal, és számodra is tudunk új, érdekes hírekkel szolgálni.

Ne késlekedj, ha közölni szeretnél valamit, vagy egy témában vitára hívnál kreatív, újdonságra nyitott bloggereket.

Kérünk, hogy állásfoglalásodban legyél nyitott, megértő, érdeklődő, bátor és emelett udvarias!

Blogok
Érdeklődő, alkotó közösségben garantáltan jól érzi magát a vendég…
Címkék: csehimindszent, horváth barnabásné, kszr, vasszécseny

Az elmúlt hét vége ezt a tapasztalatot hozta számomra. Verőfényes tavaszi délelőtt indultam útnak március 29-én Csehimindszentre. Jó volt autózni a zöld ezerféle árnyalatát mutató lankás tájon, melyben cserjék és fák virágba borult színes koronái vonták magukra figyelmemet, közben a kökény-virág domináns fehérje látszott feleselni a csendes napsütéssel. IKSZT avatásra szólt a meghívóm. A szépen felújított közösségi házban új helyet kapott a könyvtár is, Gyöngyösi Zsuzsa gondos előkészítő munkájával és az NKA által támogatott új berendezéssel hívogató otthona lehet majd az olvasás barátainak. A Vas Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer kihelyezett szép könyveivel, vonzó képeslapjaival, magazinjaival, DVD válogatásával böngészésre vagy elmélyülésre hív minden korosztályt. Fukszberger Imre polgármester jogos büszkeséggel vonultatta fel azokat a csoportokat, amelyek majd a közösségi kultúra otthonaként élvezni fogják a Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatán nyert pénzből kialakított házat. Az óvodások, az asszonykórus, és Horváth Barnabásné Marika „Pöttyös” csoportja elvarázsolta a népes közönséget. Örültem a lehetőségnek, hogy a hallgatóság előtt köszönhettem meg a könyvtárosként is több évtizede szolgáló Marika munkáját, aki aktív iskolai nevelő munkáját befejezve is a község „lámpása” maradt. Az átnyújtott szép virágcsokor a megye könyvtáros társadalmának gratulációja is volt nemrég kapott állami kitüntetéséhez, a Magyar Ezüst Érdemkereszthez.

Vasárnap délután Vasszécseny község vendége voltam. Régtől nagy szimpátiával figyelem az önkormányzat és Zsolnai Zoltán polgármester töretlen igyekezetét, fáradhatatlan tettvágyát, hogy igényes faluképpel, terekkel és szépen felújított közösségi helyekkel kínáljanak egyre több lehetőséget az ott élőknek hagyományaik ápolásához, értékeik megőrzéséhez, a tanuláshoz és a sporthoz, a folyamatos művelődéshez, a szabadidő vonzó eltöltéséhez. A megyei könyvtárnak sok évtizede igényes partnere a helyi könyvtár, mert nem csupán ma már modern enteriőrje vonzó, hanem a sokféle igénnyel jelentkező használó közönség is inspirálja az ott dolgozó, egymást váltó munkatársainkat. Így volt ez már a régi időkben is. Pályakezdő koromból felidézem Bertók László tanár úr könyvtárosságát, akinek akkor én voltam a közvetítője a Berzsenyi Könyvtárhoz. Munkatársaimmal azóta is szívvel-lélekkel fogadjuk a kéréseket, amelyekhez a községi könyvtár kicsinek bizonyul. A mostani ünnepi alkalommal, a tetőtérrel kibővült Pungor Ernő Művelődési Ház és Könyvtár új tereit vehette birtokba a közönség, a névadó családjának jelenlétében. Az egész ház igényes és gyönyörű, de hasonlóképpen magával ragadónak bizonyult a műsor is. Az óvodások, a „saját költők”, a Rozmaring Asszonykórus, a zeneiskolások, a gitárklub produkciója olyan vendégmarasztalónak bizonyult, hogy senki sem érzékelte az idő múlását, senki sem igyekezett hazafelé. Azután a csoda számba menő kiállítás Szkok Iván munkáiból! Tóth Csaba festőművész értő bevezetője az első rácsodálkozáson túlra repítette a tárlat látogatóit, akik átélhették a meghatott festő intelmének igazát: „az igazi, az éltető fénysugár a nézői szempárból sugárzik az alkotásra.”
Élményekkel telve mit is mondhatna még a vendég krónikás? Jó volt együtt lenni a csehimindszentiekkel és a vasszécsenyiekkel! Ráadásul mindkét helyszínen nem várt ajándéknak bizonyult    V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár avató beszéde, aki a közösségeknek szóló, életüket részleteiben ismerő és felmutató módon, szép mondatokká formált gondolataival, értő barátként, őszinte közvetlenséggel buzdította örömteli együttlétre a kultúra házainak látogatóit.
P. Toldi Márta
 
513 Látogatás, 2 Megjegyzések

  • Megjegyzések
Visszahivatkozó URL:

Szálakként kezelt válaszok Szerző Dátum
Köszönjük a megtisztelő szavakat, köszönjük, hogy... Vasszécseny Olvasó 2014.04.02. 9:52
Kedves Márta! Bár egy kicsit megkésve olvastam... Gyöngyösi Zsuzsanna 2014.04.08. 18:07

Vasszécseny Olvasó
Köszönjük a megtisztelő szavakat, köszönjük, hogy megtisztelte rendezvényünket jelenlétével és köszönjük, hogy ilyen közel áll Önhöz településünk könyvtára, melyet szívügyének tekint.
Dévai-Szele Zsuzsanna
művelődésszervező
Pungor Ernő Művelődési Ház és Könyvtár, Vasszécseny

Beküldve 2014.04.02. 9:52.

Leg Leg
Gyöngyösi Zsuzsanna
Kedves Márta!

Bár egy kicsit megkésve olvastam csak kedves soraidat a csehimindszenti IKSZT avatóról, de mentségemül szolgáljon, hogy a saját könyvtáram mellett a KSZR keretében működő 21 hegyháti könyvtár szerteágazó feladatait igyekszem megoldani együttműködésünk keretében. Így nem sok időm marad az ily kedves elismerő sorok olvasására, amit így utólag mindig bánok, hiszen oly ritkák az ilyen alkalmak mindannyiunk életében, pedig erre szüksége van mindannyiunknak, hogy holnap és holnapután is legyen bennünk erő, kitartást a "napi" feladatok, céljaink megvalósításához.

Köszönöm az elismerő szavaidat, az érintett V. Német Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár úr és Fukszberger Imre csehimidszenti polgármester úr nevében is, melyet természetesen továbbítani fogok részükre.

Külön köszönöm, hogy Horváth Barnabásné, a mindszentiek Marika néniének több évtizedes könyvtárosi és a közösség fejlesztése érdekében kifejtett munkáját a település apraja-nagyja előtt köszönted meg, emelve ezzel e kitartó munka jelentőségét, a becsületes, szívvel-lélekkel a közért végzett tevékenység fontosságát, elismerését!

Külön köszönöm, hogy részt vettél e megnyitón, hiszen a hegyháti térség, köztük Mindszenty József szülőfaluja, csak második éve igazán a Berzsenyi Dániel Könyvtárhoz közvetlenül tartozó községi szolgáltatóhely. De számodra mindig is Vas megye minden településének könyvtárügye, annak fejlődése fontos volt és reméljük még sokáig az is marad! Ehhez a szakmaszeretethez kívánok Neked sok erőt, egészséget és munkabírást a jövőre vonatkozóan is!
Gyöngyösi Zsuzsanna
Dr. Bendefy László Városi Könyvtár, Vasvár

Beküldve 2014.04.08. 18:07.

Leg Leg