Üdvözlünk

A Vasi Könyvtári Portál blogja

Hírek, újdonságok, kutatások, bejelentések, viták, érdekességek, személyes információk...

 

Kedves Olvasó!

A Vasi Könyvtári Portál blogja üdvözöl a bloggerek oldalain.

Reméljük, hogy növeled a blog érdekességét sok új cikkel, információval, újdonsággal, és számodra is tudunk új, érdekes hírekkel szolgálni.

Ne késlekedj, ha közölni szeretnél valamit, vagy egy témában vitára hívnál kreatív, újdonságra nyitott bloggereket.

Kérünk, hogy állásfoglalásodban legyél nyitott, megértő, érdeklődő, bátor és emelett udvarias!

Blogok
Hasznos ismeretek „tára”, avagy tanfolyam a Könyvtári Intézetben

Mint mindenki számára ismeretes közalkalmazottként hét évente kötelező 120 órás továbbképzésen részt venni. Úgy gondolom, mindenképpen hasznos, ha az ember a főiskolán/egyetemen megszerzett ismereteit nemcsak a könyvtári szaklapok publikációi alapján bővíti, hanem részt vesz olyan képzéseken, melyek anyaga jól hasznosítható a mindennapi könyvtári gyakorlatban. Ezért örültem, mikor a Könyvtári Intézet kínálatában rátaláltam egy speciálisan helyismereti, vagy ezen terület iránt érdeklődő könyvtárosok számára ajánlott 60 órás képzésre. A kétszer négy nap alkalmával szó volt a helyismereti-helytörténeti kiadványok fajtáiról, összeállításuknak és közzétételüknek lehetőségeiről, a helyi könyvtártörténet-írás módszereiről, illetve olyan, ma már minden könyvtár számára elengedhetetlen ismeretekről, mint az elektronikus dokumentumok gyűjtése, feldolgozása, helyismereti anyagok digitalizálása, ennek jogi kérdései, elektronikus katalógusok építése és nem utolsó sorban a helyismereti információk adatbázisai. Hét szakember vett részt az oktatásban az ország különböző könyvtáraiból, intézményeiből, mégis az egyes órák anyaga szervesen illeszkedett egymáshoz. A délelőtti elméleti órákat délután gyakorlati foglalkozás követte, amelyeken lehetőség nyílt egymás véleményének, munkájának, tapasztalatainak megismerésére. Kimondottan jó ötletnek tartottam például, hogy minden résztvevőnek vinnie kellett a saját könyvtára által kiadott helyismereti témájú köteteket, így betekintést nyerhettünk egymás kiadványozási tevékenységébe, illetve ötleteket kaphattunk a jövőben megjelenő dokumentumok összeállításához, témáihoz, külső és belső megjelenéséhez. Voltak közöttünk megyei, városi, községi, iskolai könyvtárosok, így mondhatjuk, hogy a teljes könyvtári szakma képviselte magát. Az órák keretében kreatív viták bontakoztak ki, melyek időnként még a szünetekben is folytatódtak. A tanfolyam minőségét, hasznosságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a két hét végén az általam megkérdezettek közül mindenki úgy nyilatkozott, hogy sajnálja, hogy vége. Külön kiemelném még Repkényiné Nagy Edit segítőkészségét, aki még a képzéshez szorosan nem kapcsolódó kéréseknek is igyekezett eleget tenni, így kőszegi kolléganőimmel megnézhettük az Országos Széchényi Könyvtár aprónyomtatványtárát.

 

Szalainé Bodor Edit

590 Látogatás, 1 Megjegyzések

  • Megjegyzések
Visszahivatkozó URL:

Szálakként kezelt válaszok Szerző Dátum
Csatlakozni szeretnénk szombathelyi kolléganőnk... Könyvtáros Kőszeg 2013.12.11. 16:11

Könyvtáros Kőszeg
Csatlakozni szeretnénk szombathelyi kolléganőnk bejegyzéséhez. Több alkalommal vettünk részt a Könyvtári Intézet által szervezett tanfolyamokon, de ez volt eddig a legjobb, mind tartalmában, mint szervezés terén.

Könyvtárunkban jól hasznosítható ismereteket adtak az előadások, a gyakorlaton végzett feladatok és nem csak az oktatás, hanem az együtt gondolkodás is sok ötletet ébresztett bennünk.

Könyvtárunkban most induló aprónyomtatványok digitalizációs programjának kialakításához adta a legtöbb segítséget a tanfolyam.


Feketéné Kappel Erika és Mészáros Károlyné

Chernel Kálmán Városi Könyvtár, Kőszeg

Beküldve 2013.12.11. 16:11.

Leg Leg