Gyakran

     Ismételt

      Kérdések 

Oldaltérkép
Gyakran Ismételt Kérdések

Kedves Olvasó!

 

Ezen az oldalon a  Portál együttműködő könyvtárai a Vas megyei könyvtárhasználóknak szolgálnak praktikus tanácsokkal feltett kérdéseik alapján, segítséget adnak a Portál használatához. Az itt leírt tippek megkönnyíthetik a keresést, illetve a könyvtárközi kölcsönzést.

Ha nem talál választ kérdéseire, ha keresése eredménytelen volt, regisztrált használóként igénybe veheti a Kérdezd a könyvtárost! menüpontot.

 

 

Mi a Könyvtári Portál ?

A Vasi Könyvtári Portál egy közös felületen, egységes arculattal aktuális információkat szolgáltat a Vas megyében működő könyvtárakról és gyűjteményükről illetve a dokumentumaik hozzáférhetőségéről.

24 órán keresztül kínál lehetőséget a használóknak arra, hogy akár otthonról is igénybe vegyék a könyvtárközi kölcsönzés lehetőségét, másolatot vagy elektronikus másolatot igényeljenek.

 

Mi a könyvtárközi kölcsönzés?

A könyvtárközi kölcsönzés célja, hogy mind teljesebb mértékben biztosítsa Vas megye könyvtárhasználó közönsége információs és dokumentum-ellátási igényeinek kielégítését elsődlegesen a Vasi Könyvtári Portál keretében együttműködő könyvtárak gyűjteményéből való kölcsönzéssel, másolat vagy elektronikus másolat küldésével, a vonatkozó jogszabályi követelmények figyelembevételével.


A könyvtárközi kölcsönzés alapfeltétele

A Portálon a könyvtárközi kölcsönzés igénylése regisztrációhoz és érvényes könyvtári tagsághoz kötött. Ezek hiányában a Portál látogatója tájékozódhat az együttműködő könyvtárak gyűjteményéről, illetve az egyes dokumentumok elérhetőségéről.

 

A Keresés és igénylés lehetőségei

Könyvtárközi kölcsönzéskor a Portál használója az „Egyszerű keresés”, a „Részletes keresés” illetve az „Előjegyzések és igénylések” menüponton belül, vagy az ’Egyedi igény’ menüpont használatával kérhet dokumentumokat, illetve másolatot.

 

Mennyibe kerül, és hogyan lehet fizetni?

A könyvek, CD-ék és DVD-ék könyvtárközi kölcsönzéséért a kérést teljesítő könyvtárak egyéni díjszabásuk szerint a postai szállítás díját téríttetik meg az Olvasóval.

A másolat igénylése minden esetben térítési díjhoz kötött szolgáltatás, mértéke a másolatot küldő könyvtár által meghatározott, és kiegészül a postai szállítás költségével.

 

Kérés az Országos Dokumentum-ellátási Rendszerből

A Portál együttműködő könyvtárainak dokumentumvagyona a könyvtárközi kérések széles körének megyén belüli kielégítését lehetővé teszi. Vannak azonban olyan speciális esetek is, amikor az Olvasó által kért mű vagy másolat ezen az úton nem teljesíthető. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ezeknek a kéréseknek a teljesítésére nincs lehetőség. Az Országos Dokumentum-ellátó Rendszer (ODR) segítésével a Portál könyvtárainak közvetítésével a magyar könyvtári rendszer teljes gyűjteménye elérhető Vas megye bármely településéről.

 

Kérés külföldről

Külföldről az Országos Széchenyi Könyvtár segítségével, a Portál könyvtárainak közvetítésével kérhető kiadvány, abban az esetben, ha a kérés belföldről nem teljesíthető.