Eseménynaptár
Dátum és idő: 2016.01.23.
Időtartam: 16:00 – 18:00

Cím: Közösségi Kultúráért Díj - Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület
Leírás:

Ziembicki Erzsébet - Petőfi Sándor Művelődési - Sportház és Könyvtár

 

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy leány aki elhatározta, hogy népművelő lesz (persze csupa nagy betűvel) és elmegy világot látni.

Küldte is az édesanyja:

- Menj csak leányom, s járjál szerencsével.

Ment, mendegélt a poros országúton egyszer csak egy szép település határához ért, ahol elbűvölte a táj szépsége. Megállt és körülnézett. Dombok, erdők integettek feléje és a folyó friss csobogása azt üzente – maradj, pihenj meg! Letelepedett hát és dolgos, szorgalmas lakóvá vált. Amihez nyúlt sikerrel járt hiszen égett a keze alatt a munka. Megismerkedett sok jó emberrel, angyalokkal, de ördögökkel, boszorkányokkal is.

Ez a település nem más volt, melyről egy verselő deák 1621-ben így emlékezik:

„ Vagyon egy jó város Soprony vármegyében,

   Csepregh az ő neve Réptze víz mentében”

No, gondolta, akárhogy is lesz megmártózik a település történelmében, ahol már az 1255-dik esztendőben okiratban is feltűnt Csepreg nevének említése. A megmártózás után a „békából” királykisasszony lett, ezért hát nem tétlenkedhetett. Ismerkedett, szervezett, kapcsolatokat épített, s hamarosan elkészült a saját vára is. A várban nemsokára gyermeksírás hallatszott. Két szép gyermeknek adott életet.

Teltek, múltak az évek és a királyasszony kitanulta a „bába” mesterséget. Ott volt minden „újszülöttnél”: a civil szervezetek és művészeti csoportok alakulásánál, elindításánál, pátyolgatásuknál. Számtalan rendezvény, kiállítás bizonyította, hogy rátermett és szívből végzi feladatait. Összefogta és igazi népművelőként tanította a fiatalokat, segítette a dolgos hétköznapok embereit, de az időseket sem elfelejtve. Sok-sok sikeres pályázattal anyagiakat teremtett az új elképzelésekhez – Nádasdyak emlékének ápolása, városfesztivál stb.

Ennek a sok munkának gyümölcse beérett, hiszen e szép kitűntetés is bizonyítja, hogy Bözse / sokan így hívjuk, jó úton járt az elmúlt 32 esztendőben.

Gratulálok és szívből kívánom a Farkas Sándor Egylet, de valamennyi civil szervezet és művészeti csoport nevében, hogy legyen jó egészsége ahhoz, hogy tovább bábáskodhasson a szebbnél szebb feladatoknál hiszen a tapasztalat és a tudás is meg van hozzá.

Aki nem hiszi járjon utána!

 

Horváth Gyuláné

 

 

Csuka Éva - Művelődési Otthon és Könyvtár Répcelak

 

 

 

 

 

 

Típus: Események

Vége dátum: Egyik sem